Grejpfrut – bomba witaminowa

Grejpfrut – bomba witaminowa

Redakcja

2016-12-25

brak komentarzy

Niskokaloryczny, orzeźwiający grejpfrut okazuje się życiową witaminową bombą, wzmacniającą układ odpornościowy żołądka. Miąższ jednego owocu daje dużo więcej wit. C aniżeli rekomendowane dzienne popyt i 1/3 rekomendowanej dziennej dawki prowitaminy A, co to oznacza beta-karotenu. Czerwone a także różowe odmiany posiadają mnóstwo wit. C. Grejpfrut daje także dużo witamin z zespołu B i potasu.

Grejpfruty dobre na serce

Grejpfruty posiadają wartościowe znaczenie na serce – zmniejszają zakres cholesterolu a także ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziałają miażdżycy. Ostatnie badania dowiodły, że czerwone grejpfruty znajdują się efektywniejsze aniżeli inne odmiany w normalizacji poziomu lipidów. Mają także mnóstwo likopenu a także karotenoidów - silnych antyoksydantów, które obronią bezpośrednio przed miażdżycą, guzami nowotworowymi a także przedłużają młodość. Osoby, które posiadają wyższy zakres cholesterolu, powinny spożywać grejpfruty z błonkami, ponieważ pełne są one w obniżające go włókno pokarmowe.

Grejpfrut a zrzucanie nadwagi

Grejpfruty okazują się dietetyczne (w 100 g posiadają wyłącznie 50 kcal), a do tego przyśpieszają metabolizm, umożliwiają redukcję tkanki tłuszczowej a także oczyszczają ciało - dzięki czemu opóźniają efekt zużycia a także polepszają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym kątem okazuje się biała wewnętrzna skórka, a więc albedo (znajdująca się w niej naryngina nieco przeczyszcza). Nie zaleca się zatem pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej polubić jej nieco gorzkawy smak, bardzo w okresie trwania jadłospisyu oczyszczającego.

Grejpfruty posiadają niski IG (IG=20 minut), a do tego dzięki obecności pektyn zmniejszają zakres glukozy w krwioobiegu, okazują się zatem owocami wskazanymi na rzecz cukrzyków.

Jak wybrać naturalnego grejpfruta?

Kupuj świeże owoce o intensywnym kolorze, bo takie posiadają mnóstwo witamin a także innych substancji wzmacniających. Im okazalsze a także bardziej ciężkie, tym zdecydowanie bardziej soczyste. Owoce powinny mieć spłaszczone końce. Te z wydłużonymi posiadają grubą skórę a także niewiele soku. Końcówki nie mogą okazać się delikatne ani zazielenione.

WAŻNE: bezpośrednio przed obraniem grejpfruta wyszoruj go szczoteczką pod bieżącą wodą, żeby zmyć chemiczny konserwant, którym pokrywane okazują się świeże owoce.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Nadwaga