Pomelo – sprawdź w jakich dolegliwościach pomoże

Pomelo – sprawdź w jakich dolegliwościach pomoże

Redakcja

2016-12-25

brak komentarzy

Owoc pomelo, a szczególnie gruba, mięsista skórka i błony mieszczące się między cząstkami owocu, posiadają sporo bioflawonoidów - antyoksydantów, które zwalczają rozwój nowotworowych komórek. Jednak, błony owe okazują się dość gorzkie a także psują smak pomelo, w związku z tym zazwyczaj poleca się ich usunięcie a także skonsumowanie samego miąższu.

Pomelo na refluks a także zgagę

Sok pomelo po strawieniu ma cechy zasadotwórcze. Ponieważ okazuje się polecany ludziom, którym dokuczają refluks a także zgaga.

Pomelo - cechy na odchudzanie

Zawarte w pomelo enzymy ograniczają absorpcję skrobi z jedzenia i wspomagają zredukować ilości węglowodanów, która dostaje się do krwi po jedzeniu. Z kolei pektyny - włókno pokarmowe występującyew miąższu, skórce a także błonach międzykomórkowych pomelo - błyskawicznie wypełniają brzuch a także powiększają wrażenie pełna.

Pomelo a cukrzyca

IG pomelo to 30, co oznacza, że okazuje się owocem z niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym bez obaw pozwalają go jeść ludzie z cukrzycą. Zdecydowanie warto przyswoić, że pomelo razem z grejpfrutem znajdują się owocami cytrusowymi polecanymi przez diabetologów.

Pomelo a ciąża

Zawarta w pomelo wit. C a także potas uelastyczniają krwionośne naczynia a także przeciwdziałają wahaniom ciśnienia tętniczego. Ponieważ okazuje się to owoc, który odgrywa w stanie błogosławionym istotną rolę. W początkowych miesiącach ciąży tętnice a także żyły tracą ponieważ giętkość, wskutek czego krew krąży trochę wolniej, a co się z tym wiąże - ciśnienie krwi minimalnie się obniża.

Jednak, cytrusy okazują się często spotykanym powodem alergii, wobec tego trzeba je jeść w małych proporcjach a także rozważnie spożywać wszystkie ostrzegawcze zmiany, które tworzą się po ich spożyciu.

Cytrusy znajdują się zazwyczaj spryskiwane licznymi chemikaliami, wobec tego zanim sięgną po nie niewiasty w stanie błogosławionym, muszą je precyzyjnie umyć (swobodnie wyszorować skórkę szczoteczką), a potem obrać z skórki.

Jak obrać a także zjeść pomelo?

Aby obrać pomelo, trzeba naciąć skórkę kilkukrotnie wzdłuż całego owocu, a potem przy udziale noża ściągnąć ją zaczynając od nasady owocu. Po obraniu pomelo ze skórki, zaleca się zlikwidować gorzkie błony międzysegmentowe a także nie do spożycia pestki. Do jedzenia odpowiada wyłącznie wnętrze.

Owoce pomelo można spożywać na surowo lub przygotować na ich podstawie sok lub marmoladę. Kandyzowana skórka pomelo okazuje się dobrą odrobiną do ciast a także deserów. Nieobrane świeże owoce można trzymać w lodówce choćby od 2 do czterech miesięcy.

Pomelo, określany pomarańczą dużą, okazuje się największym przedstawicielem owoców cytrusowych - może uzyskać choćby 25 cm średnicy a także 2 kg wagi. Z kolei gąbczasta skórka o żółtej, żółtozielonej lub różowej barwie może dochodzić do choćby 5 cm wielkości. W związku z tym pomelo z prezencji przywołuje grejpfrut. Nic w tym dziwnego - nareszcie kiedyś po skrzyżowaniu pomelo z chińską pomarańczą otrzymano z całą pewnością taki owoc. Jednak wnętrze pomelo okazuje się zdecydowanie bardziej słodzone, zdecydowanie mniej kwaśne a także na nieszczęście zdecydowanie mniej aromatyczne a także soczyste aniżeli wnętrze grejpfruta. Miąższ taki może mieć kolor biały, zielony lub czerwony, przy czym mnóstwo istotnych na rzecz naszego zdrowia substancji wzmacniających jest w tym białym.

Pomelo umacnia układ immunologiczny

Pomelo okazuje się najbogatszym w wit. C owocem cytrusowym (ok. 61 mg/100 g). Tej wzmacniającej układ immunologiczny wit. okazuje się w nim dużo więcej aniżeli w pomarańczy (ok. 50 mg/100 g), a choćby w łudząco podobnym do niego grejpfrucie (ok. 34/100 g). Pod kątem jej obecności pomelo nie przechodzi choćby często uważanej za najbogatsze kopalnia wit. C cytrynie (ok. 53 mg/100 g).

Pomelo waży mniej więcej 600-700 g, co oznacza, że już 1/6 tego pysznego owocu pokrywa praktycznie 100% dziennego zapotrzebowania na wit. C (tj. ok. 70 mg).

Pomelo stabilizuje ciśnienie krwi a także pracę mięśnia sercowego

Pomelo okazuje się także obfitą kopalnią potasu (216 mg/100 g) - pierwiastka mineralnego, który jest odpowiedzialny za zachowanie wewnątrz organizmu balansu wodno-elektrolitowej a także stabilizuje zdenerwowanie mięśni i ciśnienie krwi a także rytm mięśnia sercowego. Pomelo posiada go prawie bez zmian co pomidory (237 mg/100 g), którzy okazują się nieodłączną częścią jadłospisu użytkowników z nadciśnieniem. W zapobieganiu schorzeń układu naczyniowego ważną rolę pełnią również występujące w miąższu a także skórce pomelo pektyny, które zwalczają szybkość gromadzenia się tkanki tłuszczowej w tętnicach, a jednocześnie przeciwdziałają postępowi miażdżycy. Z kolei wit. C służy podkręcić giętkość naczyń.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Nadwaga