Szparagi – właściwości

Szparagi – właściwości

Szparagi okazują się skarbnicą witamin a także minerałów. Hamują tworzenie się raka, odpowiadają za odpowiedni rozwój płodu, wpływają na dziewczyny karmiące piersią a także redukują wagę, bo w 100 g posiada ...

Czytaj dalej
Właściwości ziemniaków

Właściwości ziemniaków

Wbrew temu, co się często sądzi, ziemniaki nie tuczą – 100 g (2 bulwy przeciętnej rozmiarów) posiada 60–70 kcal, co to oznacza zdecydowanie mniej aniżeli banany czy fasolka szparagowa. Zdecydowanie bar ...

Czytaj dalej
Skład i właściwości oleju kokosowego

Skład i właściwości oleju kokosowego

Dbałość o nasze zdrowie i kondycję fizyczną zaczyna się od nas samych, od świadomości indywidualnych oczekiwań i wybierania składników, które znajdują się najbliżej natury, która niezmiennie była kom ...

Czytaj dalej
Topinambur, czyli słów kilka o słoneczniku bulwiastym

Topinambur, czyli słów kilka o słoneczniku bulwiastym

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus L.), karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka, to roślina spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym (obie przynależą do rodziny astrowatych), która wywod ...

Czytaj dalej
Grejpfrut – bomba witaminowa

Grejpfrut – bomba witaminowa

Niskokaloryczny, orzeźwiający grejpfrut okazuje się życiową witaminową bombą, wzmacniającą układ odpornościowy żołądka. Miąższ jednego owocu daje dużo więcej wit. C aniżeli rekomendowane dzienne popyt i 1/3 rekomendowane ...

Czytaj dalej
Pomelo – sprawdź w jakich dolegliwościach pomoże

Pomelo – sprawdź w jakich dolegliwościach pomoże

Owoc pomelo, a szczególnie gruba, mięsista skórka i błony mieszczące się między cząstkami owocu, posiadają sporo bioflawonoidów - antyoksydantów, które zwalczają rozwój nowotworo ...

Czytaj dalej
Kapusta – skarbnica zdrowia

Kapusta – skarbnica zdrowia

Kapusta chroniła żeglarzy bezpośrednio przed szkorbutem. W Egipcie wystawiono jej choćby świątynię. W medycynie ludowej kapusta wiedzie prym wśród jarzyn medycznych. Współczesna nauka udowadnia jej cenne ce ...

Czytaj dalej
Czemu zaleca się dołączyć maślankę do swojego jadłospisu?

Czemu zaleca się dołączyć maślankę do swojego jadłospisu?

Czy wiesz, że szklanka maślanki dostarcza witamin i minerałów oraz bardzo istotnych probiotyków. Czemu zaleca się włączyć ją do diety i jak ją użyć w swoim menu. Już śpieszymy z wyjaśnieniem! Maślan ...

Czytaj dalej
Produkty, które uszczęśliwiają

Produkty, które uszczęśliwiają

Teraz w składzie praktycznie wszystkich produktów są dodatki chemiczne niekoniecznie bezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Choć kusząco pachną i jeszcze lepiej smakują, mogą wywoływać niestrawności, pokarmowe alergie ...

Czytaj dalej
Jakie mają właściwości pieczarki?

Jakie mają właściwości pieczarki?

Chociaż pieczarki to praktycznie w 90 proc. woda, oprócz niej obejmują także wiele korzystnych składników wzmacniających takich jak: białka, węglowodany, mikro- i makroelementy, witaminy oraz tłuszcze. Każd ...

Czytaj dalej