article image

Jak leczyć niedoczynność tarczycy?

Redakcja

2016-11-13

brak komentarzy

Niedoczynność tarczycy powiązana jest z niedostatkiem tyroksyny (hormonu tarczycy), który może doprowadzić do wahań samopoczucia, depresji, zaparć oraz innych kłopotów zdrowotnych. Osoby chorujące na to schorzenie muszą konsumować składniki, które regulują ilość cukru w krwioobiegu. Z jakiego powodu? Chorzy posiadają zakłóconą tolerancję na węglowodany - po konsumpcji posiłku obfitego w taki składnik, poziom glukozy błyskawicznie się zwiększa. Właśnie dlatego muszą zatroszczyć się o właściwą dietę.

Warzywa oraz świeże owoce to podstawa

Cierpiący na niedoczynność tarczycy powinni jeść jarzyny oraz świeże owoce bogate w antyoksydanty. Zwłaszcza istotne są składniki bogate w witaminy A, C oraz E. Do owych jarzyn przynależy marchew, szpinak, kiełki, papryka oraz słodkie ziemniaki. Trzeba stronić od kapusty oraz brokułów, ponieważ mają goitrogeny, które nie służą tarczycy. Z owoców poleca się spożywanie granatów, moreli oraz melonów.

Pożywne śniadanie

Poranny posiłek okazuje się najistotniejszym daniem przez cały dzień, wobec tego trzeba o nim pamiętać. Omijanie tego dania może wywoływać zmniejszenie poziom insuliny, co z kolei doprowadza do dysfunkcji pracy mózgu oraz drgawek. Pierwszy posiłek musi składać się przede wszystkim z białka. Poleca się zatem spożycie pełnoziarnistych płatków na mleku lub jajek. Trzeba zaś stronić od elementów diety wzbogaconych o cukry. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy muszą wyrównać jadłospis o witaminę D, wapń oraz jod.

Spożycie zdrowych tłuszczy

By polepszyć pracę układu dokrewnego, trzeba zażywać 4-6 łyżek stołowych dobrych tłuszczy na dzień. Zaleca się zatem zdecydować się na awokado, orzechy, oliwę z oliwek tłoczoną na zimno, a także olej z kokosów bogaty w kwas laurynowy.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie