article image

Jakie mają właściwości pieczarki?

Redakcja

2016-11-13

brak komentarzy

Chociaż pieczarki to praktycznie w 90 proc. woda, oprócz niej obejmują także wiele korzystnych składników wzmacniających takich jak: białka, węglowodany, mikro- i makroelementy, witaminy oraz tłuszcze. Każda z tych substancji w niepozornym grzybie jest w stanie zadziwić własnym prozdrowotnymi właściwościami. Jakie posiadają właściwości pieczarki? Naprawdę zdumiewające!

Umacniają układ immunologiczny

Miksturą, która w pieczarkach zasługuje na uwagę zdecydowanie bardziej niż inne, okazuje się selen. Taki budulec przyczynia się do rozwoju wydolności, pozwala także pobudzać wewnątrz organizmu zdolności do samonaprawy. 100 gramów pieczarek może zagwarantować aż 17 proc. dziennego zapotrzebowania na taki element mineralny.

Selen nie pomaga także rozwinąć się bakteriom oraz wirusom, które mogą wywoływać przypadłości. Posiada wpływ na rozwój ilości przeciwciał wewnątrz organizmu, co pomaga zmagać z zakażeniami. Poświadczają to badacze z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, którzy u zwierząt karmionych suszonymi pieczarkami zaobserwowali wyższą odporność na zakażenia salmonellą.

Wpływają na funkcjonowanie kości

Witamina D to konieczny budulec ludzkiego ciała. Jest niezbędna do poprawnego wchłaniania składników takich jak fosfor i wapń, co tymczasem przyczynia się do właściwej budowy i kondycji kości. Dzięki niej możemy nie ulec osteoporozie, dolegliwościom stawów i osłabieniu tkanki mięśniowej.

Chociaż podstawowym bogactwem witaminy D okazuje się ciało (budulec produkowany jest przy udziale słońca), to z uwagi na niewystarczającą ilość światła słonecznego można i należy ją suplementować. W tym celu trzeba spożywać z całą pewnością pieczarki. 100 gramów produktu posiada 4 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę życia. Grzyby owe opłaca się jeść przykładowo z rybami morskimi, które zapewnią nam nadprogramowe jej porcje. Analizy specjalistów z Boston University Medical Center udowodniły, że regularne spożycie grzybów w proszku wyrównuje braki witaminy D tak samo świetnie, jak stosowanie znanych suplementów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie